MVDr. Dana Odehnalová, MBA
vinoprozdravi.cz
Suchá
Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
Polosuchá
Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína.
Polosladká
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladká
Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru, a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla jde o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých sladkých vín nižší (7-11 %, což je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů jde o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.
Zdroj: www.vinarskecentrum.cz