MVDr. Dana Odehnalová, MBA
www.vinoabobule.cz
Zdraví prospěšné látky obsažené ve víně, jejichž nejznámějším představitelem je resveratrol, vykazují široké ochranné působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus. Pro lidský organizmus má resveratrol význam svými silnými antioxidačními a protirakovinnými účinky (9).
V současné době řada pracovišť testuje biologické vlastnosti resveratrolu od antioxidačních vlastností a vlivu na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby až po antimutagenní efekt a chemoprevenci nádorových onemocnění (3).
Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů (potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje HDL "dobrý" cholesterol) a inhibuje srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv.
Jako silný antioxidant vykazuje široké projektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus. Mimo jiné se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (např. Alzheimerova choroba.) (4).
Pro jeho antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jeho účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy, v kosmetických a léčebných přípravcích (8). Je zajímavé, že když vědci resveratrol izolovali a podávali pacientům v tabletách, jeho účinek zdaleka nebyl takový, jako když ho lidé přijímali ve víně (7). Jedním z důvodů je skutečnost, že ve víně je obsažena řada bioaktivních polyfenolů a resveratrol je jen jedním z nich. K dalším patří quercetin, katechin, genistein, apigenin, luteolin a další (mnohdy dosud neprozkoumané) (9). Dále je potřeba vzít do úvahy i způsob vstřebávání, metabolické pochody a biologickou dostupnost přírodního a syntetického resveratrolu (12).
Obecně platí, že rostlinné polyfenoly, jako sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi inhibují zhoubné nádorové bujení. Kromě toho je resveratrol patrně jednou z hlavních složek rostlinných extraktů, které jsou využívány v orientální medicíně k léčení srdečních a nádorových onemocnění (11).
Zdroje:
(3) Šmidrkal, J., Filip V., Melzoch K., Hanzlíková I., Buckiová D., Křísa B.: Chem. Listy 95, 602 (2001)
(4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Resveratrol
(7) Le Cigarete and Vin Style 3, 51 (2009)
(8) M., Balík J., Veverka J., Tříska J., Vrcholová N., Totušek J., Lefnerová D.:Vinařský obzor 7-8, 357 (2003)
(9) http://cs.wikipedia.org/wiki/Víno_a_zdraví
(11) Šmidrkal, J., Filip V., Melzoch K., Hanzlíková I., Buckiová D., Křísa B.: Chem. Listy 95, 602 - 603 (2001)
(12) Zendulka O.: Polyfenoly ve výživě jako možná prevence nádorových onemocnění, disertační práce, 9 (2008)