MVDr. Dana Odehnalová, MBA
vinoprozdravi.cz
Stále více žen i mužů se orientuje na zdravý životní styl a hovoří i o příznivých účincích antioxidantů na lidský organizmus. Jedním z produktů, který obsahuje přírodní antioxidant resveratrol, je víno. Bona Dea je první červené české víno s vyšším obsahem přírodního antioxidantu - resveratrolu, uvedené firmou ResVinia s tímto označením na český trh.
Střední koncentrace resveratrolu se nejčastěji udává u bílých vín cca 0,2 – 0,8 mg/l, v červených vínech je jeho koncentrace vyšší. Obsah resveratrolu ve víně je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a technologie zpracování je know how, které používá firma ResVinia při výrobě prvního českého červeného vína s vyšším obsahem resveratrolu. Jednotlivé šarže vína Bona Dea obsahují vyšší obsah resveratrolu, nejčastěji v rozmezí 4 – 9 mg/l. Z toho vyplývá, že pitím červeného vína Bona Dea s vyšším obsahem resveratrolu v přiměřeném množství získáváme zdraví prospěšnou látku, která příznivě ovlivňuje celý náš organizmus. Naši přední odborníci doporučují u mužů maximálně 2 – 4 dcl, u žen méně 2 – 3 dcl každý den, jiní odborníci doporučují pití tohoto množství vína maximálně 5 dní v týdnu a pouze u zdravých lidí.
Zdraví prospěšné látky obsažené ve víně, jejichž nejznámějším představitelem je resveratrol, vykazují široké ochranné působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus. V současné době řada pracovišť testuje biologické vlastnosti resveratrolu od antioxidačních vlastností a vlivu na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby až po antimutagenní efekt a chemoprevenci nádorových onemocnění. Dále se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (např. Alzheimerova choroba). Resveratrol sehrává pozitivní roli i u cukrovky (Diabetes melitus 2. typu), jako prevence poškození jater, podporuje funkci imunitního systému a svými antivirálními a antibakteriálními účinky pozitivně ovlivňuje infekce zažívacího traktu nebo chřipky. Velmi významnou úlohu může sehrát i v oblasti reprodukčního zdraví žen i mužů. Víno je tedy stejně vhodné pro muže i ženy.
Vyšší obsah resveratrolu ve víně Bona Dea je výsledkem cíleného využívání znalostí, zkušeností a know how firmy. Jde o vína přívlastková, nejčastěji pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Důležitá je i cenová dostupnost vína a servis firmy, která zajišťuje prodej vína na www.vinoabobule.cz i možnost konzultací spotřebitelů s předními odborníky různých lékařských oborů nejen na www.vinoprozdravi.cz.
Praktické rady sommeliera ke způsobu nákupu, skladování a podávání vína Bona Dea:
Když si víno Bona Dea objednám na www.vinoabobule.cz, jak ovlivní doprava jeho kvalitu?
Přepravu vína zajišťuje profesionální dopravce, který k vám víno doručí během 24 hodin, kvalita vína se dopravou nijak neovlivní. Víno lze konzumovat ihned po doručení, pouze je třeba ho vychladit na potřebnou teplotu servírování. Lepší je však nechat víno tzv. zklidnit cca 3 – 7 dní, aby se dostalo zpět do své původní výtečné kvality.
Kde, jak a do kdy mohu víno Bona Dea skladovat?
Krátkodobě cca týden, můžete víno uchovávat při pokojové teplotě, ale nedoporučujeme déle. Vlastnosti a kvalita vína se při dlouhodobém skladování při vyšší teplotě mění k horšímu. Pokud nemáte sklep nebo klimatizovaný box, doporučujeme víno uchovávat v lednici, kde je stálá teplota. Nejlépe je víno skladovat v klimatizovaném boxu nebo v kvalitním temperovaném sklepě. Láhev musí ležet tak, aby byl korek ponořen do vína a k vínu by mělo jít co nejmenší množství denního světla. Teplotu dlouhodobějšího skladování doporučujeme 10 – 12 st. C, maximální délka skladování vína Bona Dea je 2 až 3 roky.
Při jaké teplotě mám víno Bona Dea servírovat a pít?
Víno můžete servírovat při teplotě 13 – 14 st. C, při této teplotě si vychutnáte ovocnost tohoto vína. Podáváte-li víno při vyšší teplotě 15 – 16 st. C, vynikne u vína jeho struktura a plnost.
K jakým pokrmům mohu víno Bona Dea nejlépe podávat?
Víno můžete pít buď samostatně, nebo ho lze kombinovat se sýry:
Dále můžete víno kombinovat k různým úpravám skopového masa, ke zvěřině nebo k pečenému hovězímu masu (48).
(48) http://www.vinoabobule.cz/bona-dea-zivotni-styl.html