MVDr. Dana Odehnalová, MBA
www.vinoabobule.cz
Jedním z produktů, který obsahuje přírodní antioxidant resveratrol, je víno. Uvádí se, že resveratrol patří mezi zdraví prospěšné látky obsažené ve víně, které vykazují široké ochranné působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus.
V současné době řada pracovišť testuje a prezentuje své výsledky na biologické vlastnosti resveratrolu od antioxidačních vlastností a vlivu na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby až po antimutagenní efekt a prevenci nádorových onemocnění. Dále se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (např. Alzheimerova choroba). Podle řady významných lékařských odborníků resveratrol sehrává pozitivní roli i u cukrovky (Diabetes melitus 2. typu), jako prevence poškození jater, podporuje funkci imunitního systému a svými antivirálními a antibakteriálními účinky pozitivně ovlivňuje infekce zažívacího traktu nebo chřipky. Velmi významnou úlohu může sehrát i v oblasti reprodukčního zdraví žen i mužů, jak o tom přednáší na lékařských konferencích například prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA. Víno je tedy podle lékařů stejně vhodné pro muže i ženy.
Střední koncentrace resveratrolu se nejčastěji udává u bílých vín cca 0,2 – 0,8 mg/l, v červených vínech je jeho koncentrace vyšší. V moravských červených vínech se udává 2 - 3 mg/l. Obsah resveratrolu ve víně je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování.
Naši přední odborníci doporučují u mužů maximálně 2 – 4 dcl, u žen méně 2 – 3 dcl každý den, jiní odborníci doporučují pití tohoto množství vína maximálně 5 dní v týdnu a pouze u zdravých lidí.