MVDr. Dana Odehnalová, MBA
vinoprozdravi.cz
Teplotu servírování vína – víno bílé, červené, růžové, šumivá a perlivá vína – uvádí následující tabulka:
8 – 10 °C | mladá lehká bílá vína, neutrální odrůdy mladá růžová vína přírodně sladká a dezertní vína šumivá a perlivá vína |
10 – 12 °C | vyzrálá a plná bílá vína, aromatické odrůdy vyzrálejší a aromatická růžová vína |
14 – 16 °C | lehčí červená vína |
16 – 18 °C | vyzrálá, plná a starší červená vína; případně vína školená v sudech barrique |
Neutrální odrůdy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Neuburské
Aromatické odrůdy: Sauvignon, Pálava, Tramín červený, Muškát moravský, Irsai oliver
Mladá lehká vína: jsou vína z předešlé sklizně, s nižším obsahem alkoholu 9 – 12 % alk. se svěží kyselinkou
Lehčí červená vína: jsou vína z odrůd Modrý Portugal, Dornfelder popř. Svatovavřinecké, s nižším obsahem tříslovin a alkoholu do 12 % alk.
Vyzrálá plná vína: jsou vína s vyšším obsahem alkoholu 12 – 14,5 % alk., minimálně dva roky stará, většinou s přívlastkem pozdní sběr nebo výběr z hroznů.